Page 127 - GREC14N_SMI_04
P. 127
RHO KGS
“THE GASTRONOMIC IDENTITY OF KOS IS
DRAWN FROM THE ISLAND’S CULTURE
AND TRADITION” «Η ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΩ ΣΥΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΑΠΟ
ΤΗΝ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ»
MICHAEL MARTHAS
Chef at Aqua Blu Boutique Hotel, Kos
“The ultimate satisfaction for a cook is when
he sees joy in the eyes of people who enjoy
his creations”. Even though the customers’
satisfaction is an important factor, the foremost
motivation of the young chef lies to his desire
to respect the gastronomic culture of Kos and
take advantage of the island genuine products
– with rich agricultural and fishing tradition,
Kos has been famous for its gastronomy since
the ancient times, since food and diet played
important role in the Hippocratic medicine.
If he had to choose one dish, this would be
“pitaridia” (i.e. lasagna cooked in meat stock);
while his favourite places on the island are the
villages of Zia, with the magnificent sunset,
and picturesque Kefalos. «Η υπέρτατη
ικανοποίηση για ένα μάγειρα είναι όταν
βλέπει τη χαρά στα μάτια των ανθρώπων
που απολαμβάνουν τις δημιουργίες του». Η
επιβράβευση του πελάτη είναι σημαντικός
παράγοντας, αλλά για τον νεαρό σεφ όλα
ξεκινούν από το σεβασμό στην κουλτούρα
και την εκμετάλλευση των γνήσιων πόρων,
που πηγάζουν από έναν τόπο όπως η Κως,
με την πλούσια ορεινή της παράδοση, τη
θάλασσα και την ιπποκρατική γαστρονομία
της. Αν έπρεπε να ξεχωρίσει κάποιο έδεσμα,
αυτό θα ήταν τα πιταρίδια, ενώ αγαπημένες
του περιοχές στο νησί είναι η Ζιά με το
υπέροχο ηλιοβασίλεμα και ο γραφικός
Κέφαλος.
127